I
Mi-am pus în dreapta o halbă cu compot de corcodușe roz, mi-am suflecat poalele rochiței cu bretele, am ambalat de vreo două ori pedala scaunului rotativ și am purces la selecție: Cu ce să încep? Cu care Italie? Care nivel de Italie e mai potrivit pentru povestirea ultimei mele călătorii?
Oare să încep, cronologic, cu Ischia cea frumos colorată, sau direct cu coșul vulcanic, cu aspect de buboi gigantic, al Vezuviului, sau cu amfiteatrul lui Nero și Vespasian prin ale cărui măruntaie m-am plimbat vreo oră, căutând să îmi imaginez gladiatori înfocați și virili așteptând intrarea în luptă?
Să începem cu Sfântul Gennaro/Ianuarie.
Dacă te uiți pe google și pe veveve punct creștin ortodox punct ro o să vezi că despre Sfântul Ianuarie scrie că a fost episcop de Benevento, ucis în Pozzuolli și îngropat în Napoli. Abordând eu geografic și teologic problema, am fost întâi la Benevento. Nu de alta, dar asta era chiar destinația cheie a misiunii Erasmus (așa se cheamă categoria aceasta de mobilități academice care susține geografia de teren).
La Benevento am ajuns cu Maria Paradiso (o italiancă cu un cap ca de păpușă) și soțul acesteia, inginer de cabluri, cum ți-am spus. Orășelul e oleacă mai mare ca Tecuciul, adică vreo 65 de mii de inhabitanți, iar universitatea mi-a plăcut pentru că are câteva dintre serviciile sale centrale, inclusiv SRI (adică serviciul de relații internaționale, ce credeai?!) și sala de festivități, într-o fostă mănăstire (a se vedea foto).
Benevento este un oraș tipic de provincie sudică – sărăcuț, cu o universitate mică, plin de biserici și de marmură de pe vremea lu domnu Dioclețian, ăla de i-a decimat p’ai noştri (a vorbit creștina din mine). Între orele 14,00 și 17,00, în tot orașul nu vezi nici țipenie – se face nani de voie, generalizat, în frunte cu primaru și carabinierii (sun exceptați de la program numai lucrătorii de la gară și musafirii de la universitate!).
La întoarcere, Domenico, tot Paradiso și el, a condus degajat pe serpentinele și prin tunelurile apenine, cu 180 la oră, în timp ce cu o mână butona mobilul și cu cealaltă își aprindea țigara. Acuma, ce să zic, nu mi-a fost frică, mai ales că mie îmi place când și când un șpriț de adrenalină, dar mă gândeam că, pe viitor, nu strică să-mi fac totuși un testament înainte de a mai pleca în misiuni academice. Nu de alta, dar nu pe toți colegii vitezomani îi cheamă Paradiso, și-oi nimeri într-o zi vreun Hell!...
Câteva fresce sunt unicate – de exemplu cea mai veche imagine cunoscută a Sfântului Ianuarie reprezentat cu nimbul sfințeniei, între alți doi sfinți martiri; dar mai deosebită mi s-a părut o frescă reprezentând trei femei care construiesc o biserică din cărămizi pe care mai întâi le spală în apa unui rîu!
Am ieșit iar la lumină cu ochii plini de gânduri și trupul traversat de un sentiment folositor!!!
II
Pozzuoli este o stațiune dulcică și drăguțică și curățică și simpăticuță foc. După ce mă schimonosesc de una singură în diminutive, cobor și mă duc ață la prima ruină care îmi iese în cale. Ruina este întinsă pe un hectar și ceva, are casă de bilete, panou cu explicații în patru limbi și afară plouă.
Amfiteatrul început de Nero și finalizat de Vespasian la Pozzuoli în anul 79 d. Hr. este al treilea ca mărime după Colosseum și cel din Capua. În tot situl istoric sunt multe semne de ”interzis” și, la început, urmez traseul de vizită; nu sunt decât eu și încă o pereche de motocicliști îmbrăcați în piele din cap până în picioare; dar este prea dimineață și paznicii stau la cafea. Mă prefac că merg atentă, căutând unghiuri optime de fotografie, arunc o privire de control stânga –dreapta, după care mă strecor rapid, dispărând pe sub una din bolți, și ajung la intrarea în rețeaua de culoare subterane. De acolo, pe un drum întortocheat, am urcat apoi în tribune. Acolo, sus, brusc îmi amintesc că asta trebuie să fie chiar arena în care a fost martirizat Sfântul Ianuarie. Desfac elasticul minții și dau drumul imaginației - aud strigăte, pocnituri de bici, răgete de animale, voci amestecate, zornăit de lanțuri, zăvoare, sunetul apei trecând prin rețeaua de scurgere subterană... hârșâitul sabiei pe osul cefei și zgomotul asurzitor al unei picături de ploaie...
Iconița Sf. Ianuarie am luat-o de la catedrala unde se află moaștele. Oasele sfântului se află într-o criptă subterană, în timp ce sângele, despre care se spune că se lichefiază la 19 septembrie, se află într-una din capelele interioare ale catedralei.